“Chest Belt Clip” Untuk Carseat Tidak Selamat Untuk Digunakan? Ibubapa mesti baca!

Salam sejahtera kepada anda semua..

APAKAH ITU CHEST CLIP? Secara ringkasnya, chest clip adalah satu alat yang dipasangkan pada tali pinggang keledar kerusi keselamatan kanak-kanak bagi menghalang kanak-kanak mengeluarkan tangan dan lengannya daripada ikatan tali pinggang keledar tersebut. Risiko untuk kanak-kanak mengalami kecederaan di bahagian pinggang dan tulang belakang (spine) sangat tinggi jika tali pinggang keledar tidak dipakai dengan betul.

Baru sebentar tadi saya berkongsi tentang chest clip untuk tali pinggang keledar di kerusi keselamatan kanak-kanak (atau carseat) yang digunakan oleh anak saya di laman sosial Facebook peribadi. Seperti biasa saya juga akan share posting tersebut ke beberapa group dan Facebook Page yang lain untuk berkongsi ilmu. Antara group Facebook yang selalu saya berkongsi jika melibatkan penggunaan carseat kanak-kanak ini adalah laman Facebook “Malaysian Carseat Support Group“. Sehingga kini terdapat lebih daripada 8,000 ahli yang menjadi “penghuni” group tersebut.

carseat support group

Beberapa ketika kemudian, Admin group tersebut Puan Nurul Aida telah membuat komen ke atas posting saya tadi yang mengatakan penggunaan chest clip tersebut sebenarnya adalah kurang selamat jika ia dibeli secara berasingan (bukan didatangkan khas bersama dengan carseat yang dibeli). Malah menurut artikel yang dikongsikan oleh beliau turut menyatakann ia adalah salah di sisi undang-undang di United Kingdom (dan mungkin juga di beberapa negara maju yang lain). Pautan artikel tersebut akan saya kongsikan di bawah nanti.

illegal chest clips

Saya terjemahkan ringkasan info-info penting tentang kenapa chest clip tambahan tersebut merbahaya kepada si pemakai (anak-anak) yang dipetik dari artikel tersebut:

illegal chest clips 3

Ringkasan/Kesimpulan

Tubuh badan kanak-kanak sangat mudah untuk cedera. Tulang rusuk mereka sangat lembut dan tidak akan dapat menahan tekanan (yang kuat) yang terhasil daripada chest clip tersebut.

Tisu-tisu lembut sangat mudah untuk cedera/rosak (lihat gambar di bawah):

  • Saluran dan pembuluh darah
  • Jantung
  • Tisu paru-paru

Dalam perlanggaran dengan kelajuan 30 batu sejam (48 km/j), seorang kanak-kanak akan mengalami tekanan (graviti) sehingga 60g! Ini adalah sangat tinggi/kuat dan risiko kecederaan dalaman adalah sangat tinggi. Lihat kanak-kanak di sebelah kanan dalam video yang ditunjukkan dalam Facebook Page kami.

Patung ujian perlanggaran yang digunakan tidak dapat mengukur kuasa hentakan yang diperolehi dari ekperimen tersebut. (Baca maklumat lanjut dalam laman web di bawah artikel ini).

Child-car-seat-Anatomy-labelled

“JIKA CHEST CLIP TIDAK SELAMAT UNTUK DIGUNAKAN, APAKAH PILIHAN YANG ADA?”

Anda mempunyai 2 pilihan setakat ini (mungkin lebih):

  • Gunakan alat tambahan yang dikenali sebagai “5 Point Plus” (pautan disediakan di akhir artikel). Alat ini akan menghalang kanak-kanak untuk mengeluarkan lengan mereka daripada tali pinggang keledar.
  • Menggunakan cara seperti yang disyorkan oleh Puan Aida seperti gambarajah di bawah. Cara yang bijak juga dan yang penting menjimatkan!

Saya amat berterima kasih kepada Puan Nurul Aida kerana telah memberi satu info baru yang saya sendiri tidak sedar kewujudannya. Benarlah ilmu ini sangat luas dan kita harus menimba ilmu dan belajar sehingga ke liang lahat! Selagi kita mahu belajar, selagi itulah kita akan dapat menerima ilmu pengetahuan yang baru.

Walaupun saya seorang Pengajar Memandu, saya masih lagi belajar dan terus belajar dalam bidang pendidikan dan latihan pemanduan, juga dalam keselamatan jalan raya. Lagi banyak kita belajar, lagi banyak yang kita akan jumpa nanti (ilmu baru).

Diharapkan dengan artikel ini, para pengguna jalan raya terutama sekali pengguna kerusi keselamatan kanak-kanak akan lebih peka tentang keselamatan peralatan yang digunakan.

Saya juga mengesyorkan supaya para ibubapa dan penjaga untuk menyertai group tersebut (Malaysian Carseat Support Group) untuk menimba ilmu tentang penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak untuk anak anda.

Kita juga sudah sedia maklum bahawa penggunaan carseat ini masih digunakan secara “sukarela” yang mana ia masih belum diwartakan sebagai undang-undang oleh pihak kerajaan Malaysia. Namun demikian, sebagai ibubapa dan penjaga yang bertanggungjawab terhadap keselamatan anak-anak di dalam kenderaan, adalah wajar untuk kita mengambil inisiatif sendiri tanpa paksaan mana-mana pihak demi keselamatan anak-anak kita sendiri.

IMG_0799

Musim perayaan akan tiba tidak lama lagi, ramai yang akan memandu pulang ke kampung halaman masing-masing, Jangan lupa jalan raya akan menjadi sesak dan oleh itu risiko untuk berlaku perlanggaran akan menjadi sangat tinggi. Selain daripada memandu dengan berhemah, jangan lupa memakai alat-alat keselamatan di dalam kenderaan anda seperti tali pinggang keledar di hadapan dan belakang.

Jaga dan utamakan keselamatan sepanjang masa kerana “Keselamatan Jalan Raya Tanggungjawab Kita Bersama”.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin daripada saya,

Cikgu Marwan, Pengajar Memandu dan Presiden MyDIA.

Pautan laman web artikel di atas:

5 Point Plus | Malaysia Carseat Support Group

Advertisements

Published by

marwanmahmud

Driving & Riding Instructor | Road Safety Activists | MyDIA President

One thought on ““Chest Belt Clip” Untuk Carseat Tidak Selamat Untuk Digunakan? Ibubapa mesti baca!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s